Güney Sudan, yaşanan "şiddet ve yağma" olaylarının ardından internet servis sağlayıcılarına en fazla üç ay süreyle sosyal medya platformlarına erişimi engellemeleri talimatını verdi.

Juba

Ülkenin telekomünikasyon düzenleyicisi Ulusal İletişim Kurumunun (NCA), internet sağlayıcılarına gönderdiği yazı yayınlandı.

Yazıda, "Bu emirle Kurum, tüm internet servis sağlayıcılarına 22 Ocak 2025 gece yarısından itibaren 90 günü aşmamak üzere tüm sosyal medya hesaplarına erişimi engelleme talimatı veriyor." ifadeleri kullanıldı.

"Komşu Sudan'daki Vad Medeni'de Güney Sudanlı mültecilerin, kadın ve çocukların öldürüldüğü daha sonra videoya çekilip sosyal medyada hiçbir şekilde dikkate alınmadan paylaşıldığı" konusuna dikkatin çekildiği yazıda, durum kontrol altına alındığında kararın kaldırılabileceği belirtildi.

Yazıda, sosyal medyada paylaşılan içeriklerin yerel yasaları ihlal ettiği ve özellikle savunmasız grupların kamu güvenliği ve ruh sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edilerek, "Düzenleyici olarak yasal çerçevemiz ve ulusal değerlerimizle uyumlu ve güvenli bir dijital ortam yaratmayı hedefliyoruz." denildi.

Güney Sudan'ın başkenti Juba başta olmak üzere 16 Ocak'ta, Sudanlılara ait dükkanların yağmalandığı ve tahrip edildiği olaylar meydana gelmişti.

Bu olaylarda 16 Sudanlının yaşamını yitirdiği ve birkaç Sudanlının evinin yakıldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Olaylar sonrasında Güney Sudan hükümeti, 17 Ocak'ta, ülke genelinde, 18.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirdi.

Sudan ordusu, 11 Ocak'ta ülkenin tahıl ambarı Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'yi 21 aydır çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetlerinden (HDK) almıştı.

Sosyal medyada, ordu mensuplarının ve müttefik güçlerin Güney Sudanlı kişileri öldürdüğüne dair iddialar ortaya atılmıştı.

Ordu, Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'de yaşanan olayların münferit olduğunu ve durum hakkında soruşturmalar başlattığını bildirmişti.

Bu durum, çatışmalardan dolayı Güney Sudan'a geçen yüz binlerce Sudanlının güvenliği konusunda endişelere yol açmıştı.

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı, iddia edilen olaylarla ilgili olarak geçen hafta Sudan büyükelçisini çağırmış, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ise sükunet çağrısında bulunmuştu.

 

Kaynak:AA

Sosyal Medya Hesaplarımız

Abone Ol

Reklam

"Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?"